Samla lån och krediter – varför?

sep 6, 2024

Samla lån och krediter – en smart lösning för din ekonomi

Att samla lån och krediter kan vara ett riktigt bra sätt att sänka dina månadskostnader och få bättre koll på ekonomin. Genom att slå ihop flera lån och krediter till ett enda, hos en långivare, kan du både minska stressen och få bättre ränta.

När du väljer att samla lån och krediter betyder det att du tar ett nytt lån för att betala av de gamla skulderna. Det kan handla om allt från snabblån till kreditkortsskulder. Istället för att ha flera olika betalningar varje månad har du nu bara en. Detta ger dig en bättre överblick över din ekonomi och gör att du enklare kan hålla koll på dina utgifter.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Varför samla lån och krediter?

Varför samla lån och krediter?

En av de största fördelarna med att samla lån och krediter är att du oftast får en lägre månadskostnad. Många små lån och krediter, särskilt de med höga räntor som snabblån och kreditkortsskulder, kan bli dyra i längden. Genom att slå ihop dem kan du ofta förhandla till dig bättre villkor och få ner räntan. Det gör att du sparar pengar varje månad och kan betala av dina skulder snabbare.

En annan stor fördel är att du minskar den administrativa bördan. Istället för att behöva hålla koll på flera olika fakturor och betalningsdatum, har du nu bara en inbetalning att tänka på. Det gör livet lite enklare och minskar risken för att missa en betalning och därmed drabbas av förseningsavgifter.

 

Effektiv ränta – vad är det?

Effektiv ränta är ett mått som visar den totala kostnaden för ett lån, uttryckt som en procentandel per år. Det inkluderar inte bara räntan på lånet, utan även andra avgifter som påverkar den totala kostnaden, vilket gör det enklare att jämföra olika lån. Den effektiva räntan ger en tydligare bild av vad lånet faktiskt kostar eftersom den tar hänsyn till samtliga kostnader kopplade till lånet. Den nominella räntan är grundräntan på ett lån, men den tar inte hänsyn till andra avgifter som t.ex. uppläggningsavgift eller administrationsavgift.

 

Avgifter att ha koll på:
Avgifter att ha koll på

  1. Uppläggningsavgift – Detta är en engångskostnad som långivaren tar ut för att administrera och starta lånet. Uppläggningsavgiften kan variera beroende på långivaren.
  2. Aviavgift/Fakturaavgift – Många långivare tar ut en avgift för varje månadsfaktura. Det kan vara smart att välja autogiro för att slippa denna avgift hos vissa långivare.
  3. Administrationsavgift – Vissa långivare kan lägga till en extra avgift för den löpande administrationen av lånet. Det här är en avgift som kan öka dina månadskostnader.

 

Eventuella dolda kostnader:

  1. Förseningsavgifter – Om du missar en betalning kan långivaren ta ut en avgift för förseningen. Denna avgift kan vara hög och gör lånet dyrare om du inte håller koll på betalningarna.
  2. Dröjsmålsränta – Förutom förseningsavgifter kan det tillkomma en dröjsmålsränta som räknas på det belopp du inte betalat i tid. Detta gör att kostnaderna för ditt lån ökar snabbt om du inte betalar i tid.
  3. Avgift för extra amortering eller tidig återbetalning – Vissa lån har en avgift om du vill betala av lånet snabbare än planerat. Detta kallas även för en förtidslösenavgift och kan försvåra möjligheten att snabbt bli skuldfri.

 

 

Tänk på detta när du samlar lån och krediter

Tänk på detta när du samlar lån och krediter

Innan du bestämmer dig för att samla lån och krediter är det viktigt att du undersöker villkoren noggrant. Se till att du förstår den effektiva räntan, avgifterna och eventuella dolda kostnader som kan tillkomma. Även om månadskostnaden blir lägre, kan det hända att återbetalningstiden blir längre och du därför betalar mer i ränta totalt sett.

Det är också klokt att vid det här tillfället göra en realistisk bedömning av din ekonomiska situation. Fråga dig själv om du verkligen har råd att betala tillbaka det nya lånet, även om månadskostnaden sänks. Ser du att det inte går ihop, kontakta kommunens Budget- och skuldrådgivare.

 

Jämför olika alternativ innan du samlar lån och krediter

Innan du bestämmer dig är det viktigt att jämföra olika långivare. Många banker och låneinstitut erbjuder möjligheten att samla lån och krediter, men räntor och villkor kan skilja sig åt. Det kan vara en god idé att använda en låneförmedlare som hjälper dig att hitta de bästa villkoren för just din situation. Jag rekommenderar Lendo. 

 

Behåll goda ekonomiska vanor

Behåll goda ekonomiska vanor

Att samla lån och krediter kan vara en bra lösning, men det är viktigt att du inte tar på dig nya skulder när du har samlat dina lån. Målet är att förbättra din ekonomiska situation på lång sikt, så se till att du håller koll på din ekonomi och undviker att ta nya lån.

 

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

Liknande nyheter