Sänkt marginalskatt 2025: Kan öka din lön

sep 16, 2024

Sänkt marginalskatt 2025: Vad innebär det för dig?

Regeringen och Sverigedemokraterna har gått samman med ett förslag som skapar en sänkt marginalskatt 2025. Genom att ta bort avtrappningen i jobbskatteavdraget minskar marginalskatten* 2025, vilket innebär lägre skatt för personer med månadsinkomster mellan 64 500 kr och 170 000 kr. Den nya marginalskatten kommer att ligga på 52 procent, vilket är en sänkning från den tidigare 55-procentiga nivån.

*Marginalskatt – den skatt som betalas på den sist intjänade kronan av ens lön.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Vad är ett jobbskatteavdrag?

Vad är ett jobbskatteavdrag?

Jobbskatteavdraget är ett skatteavdrag som ges till personer som arbetar och har en beskattningsbar inkomst från lön, pension eller socialförsäkringsersättningar som sjukpenning. Syftet med avdraget är att minska inkomstskatten för löntagare och på så sätt göra det mer lönsamt att arbeta jämfört med att inte arbeta eller vara beroende av bidrag.

 

Vad innebär avtrappning i jobbskatteavdraget?

Avtrappningen i jobbskatteavdraget innebär att jobbskatteavdraget gradvis minskas för höginkomsttagare när de når en viss inkomstnivå (64 500 kronor i månaden).

 

Hur avtrappningen fungerar

Hur avtrappningen fungerar

  • Jobbskatteavdraget är ett skatteavdrag som ges till personer som arbetar. Det minskar den inkomstskatt som betalas och är högre för låg- och medelinkomsttagare.
  • Avtrappningen börjar vid en viss årsinkomst (för 2024 var denna nivå cirka 64 500 kronor i månaden). När en persons inkomst överstiger denna nivå, börjar avdraget gradvis minska.
  • För varje ytterligare krona över den bestämda inkomstgränsen, minskar jobbskatteavdraget med en viss procentsats, tills det helt försvinner vid en högre inkomstnivå (184 000 kronor i månaden)

Så här mycket sänker jobbskatteavdraget din skatt i kronor, baserat på din inkomst. Vid 38 000 kronor i lön har du nått taket och vid 64 500 kronor i lön minskar jobbskatteavdraget.

Sänkt marginalskatt 2025 baserat på lön

Bild från Ekonomifakta

 

ANNNONS: Ta reda på på någons lön helt anonymt

 

Syftet med avtrappningen

Avtrappningen infördes för att rikta jobbskatteavdraget främst mot låg- och medelinkomsttagare. Det innebär att de som tjänar mer inte får lika stor skattereduktion, vilket gör att höginkomsttagare betalar en större del av sin inkomst i skatt.
Genom att fasa ut jobbskatteavdraget vid högre inkomster, bibehålls progressiviteten i skattesystemet, där de som tjänar mer betalar en högre andel i skatt.

Förslaget att ta bort avtrappningen

Förslaget att ta bort avtrappningen

Men nu ska alltså denna avtrappning förmodligen tas bort. Förslaget ingår i budgeten för 2025 men väntas inte bara gynna höginkomsttagare utan också bidra till ett ökat antal arbetade timmar. Detta eftersom den sänkta marginalskatten 2025 gör det mer lönsamt för människor att arbeta fler timmar, något som regeringen hoppas ska leda till högre tillväxt och ökade skatteintäkter.

 

Hur påverkar den sänkta marginalskatten äldre?

Förutom att höginkomsttagare gynnas, kommer även äldre som arbetar att märka av den sänkta marginalskatten 2025. Avtrappningen av det förhöjda grundavdraget för äldre slopas, vilket innebär att även de får behålla en större del av sin inkomst. Detta förväntas göra det mer attraktivt för äldre att fortsätta arbeta längre, vilket ytterligare kan stärka ekonomin.

 

Självfinansierad reform ger ökad välfärd

Självfinansierad reform ger ökad välfärd

Enligt regeringen är sänkningen av marginalskatten självfinansierad, vilket innebär att den inte kommer att tära på andra delar av statens budget. Ökade skatteintäkter från fler arbetade timmar väntas kompensera för kostnaden på 4,7 miljarder kronor. Detta innebär att det inte kommer att påverka utrymmet för andra viktiga reformer. Regeringen menar att reformen dessutom leder till ökade intäkter för kommuner och regioner, vilket kan öka resurserna till välfärden.

 

 

Tjänstepension

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

Liknande nyheter