Särskilt tandvårdsbidrag – Bidraget många missar

nov 3, 2024

Ett särskilt tandvårdsbidrag är ett bidrag från Försäkringskassan som många har rätt till, men få faktiskt använder. Om du har en sjukdom eller funktionsnedsättning som påverkar din tandhälsa kan du få upp till 600 kronor per halvår i tandvårdsstöd. Förra året hade hela 285 000 svenskar rätt till bidraget, men endast 81 000 tog del av det. Du kanske också är en av dem som kan få detta stöd, så det är värt att kolla upp om du har rätt till det.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Bidraget riktar sig till personer som uppfyller vissa kriterier, exempelvis om du har en sjukdom som muntorrhet, diabetes eller om du genomgår dialysbehandling. Det är viktigt att du fyller minst 24 år och är försäkrad i Sverige för att kunna ansöka om detta särskilda tandvårdsbidrag.

 

Hur mycket ger det särskilda tandvårdsbidraget?

Hur mycket ger det särskilda tandvårdsbidraget?

Bidraget ger dig 600 kronor var sjätte månad och delas ut den 1 januari och 1 juli varje år. Detta innebär att du inte behöver betala hela summan för dina tandläkarbesök själv, utan bidraget dras automatiskt av från din räkning. Dock kan du inte spara pengarna från ena halvåret till nästa, så det gäller att använda dem under den angivna perioden. Bidraget kan delas upp mellan flera besök, vilket gör det flexibelt för dig att hantera dina tandvårdskostnader.

 

Så tar du del av det särskilda tandvårdsbidraget

För att ta del av det särskilda tandvårdsbidraget behöver du först få ett läkarintyg som bekräftar att du har någon av de diagnoser som kvalificerar dig för bidraget. När du har intyget i handen tar du det med dig till din tandläkare eller tandhygienist, som gör en bedömning av din rätt till bidraget. Om du godkänns, skickar tandläkaren vidare ansökan till Försäkringskassan, och ditt bidrag kommer att dras av från din faktura automatiskt.

Förutom att du ser över ditt tandvårdsbidrag, kan det vara en bra idé att även jämföra försäkringar. Med rätt försäkring kan du skydda dig mot oväntade kostnader, både för tandvård och annan vård. Genom att jämföra olika alternativ kan du hitta den försäkring som ger bäst trygghet för dina behov.

 

LÄS: Tandvårdsbidrag 2025 – unga förlorar nu sitt stöd!

 

Guide

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

Liknande nyheter