Skatt på ISK-konto: Så räknar du ut den

okt 9, 2024

Med ett investeringssparkonto (ISK) blir deklarationen enklare för dig som handlar med aktier. Skatt på ISK-konto baseras på en årlig schablonintäkt, vilket innebär att du slipper redovisa varje enskild aktieaffär. Låt oss gå igenom hur beskattningen fungerar och vad som gäller vid flytt av aktier till ett ISK-konto.

 

Så beräknas skatten på ISK-konto

Så beräknas skatten på ISK-konto

När du handlar aktier på ett ISK-konto betalar du skatt baserat på ditt kontos värde, oavsett om ditt sparande har ökat eller minskat under året. Skatten på ISK-konto bestäms genom att först beräkna ett kapitalunderlag, som är ett genomsnitt av värdet på kontot i början av varje kvartal, samt de insättningar av pengar och värdepapper du gjort under året. Kapitalunderlaget delas sedan med fyra för att få fram ett årsgenomsnitt.

Därefter multipliceras kapitalunderlaget med statslåneräntan för november föregående år, ökad med 1 procentenhet. Om statslåneräntan är låg finns en minimigräns där schablonintäkten aldrig kan understiga 1,25 procent av kapitalunderlaget. På schablonintäkten betalar du 30 procent i skatt, vilket gör det enkelt att beräkna skatten för ditt ISK-konto.

För exempelvis 2024, då statslåneräntan för november 2023 fastställdes till 2,62 procent, ger detta en schablonintäkt på 3,62 procent av kapitalunderlaget (2,62 + 1). Här är några exempel på skatteberäkningar för olika kapitalunderlag:

Kapitalunderlag Schablonintäkt (3,62%) Din skatt (1,086%)
25 000 kr 905 kr 272 kr
100 000 kr 3 620 kr 1 086 kr
500 000 kr 18 100 kr 5 430 kr
1 000 000 kr 36 200 kr 10 860 kr

 

Flytt av aktier till ISK och skatt

Om du flyttar aktier från en vanlig depå till ett ISK-konto är det viktigt att tänka på att detta betraktas som en försäljning skattemässigt. Du betalar skatt på eventuell vinst vid flytten, där aktiekursen vid flyttillfället används som försäljningskurs. Notera att detta sker även om du inte faktiskt säljer aktierna på marknaden. Du behöver dock inte betala någon courtage* vid denna “försäljning”.

 

Deklaration för ISK – Ingen K4-blankett behövs

Deklaration för ISK – Ingen K4-blankett behövs

För dig som enbart använder ISK för din aktiehandel slipper du K4-blanketten, då skatten baseras på schablonintäkten och rapporteras automatiskt till Skatteverket. Det innebär att när du får din inkomstdeklaration är schablonintäkten redan ifylld. Skulle du ändå vilja räkna ut skatten själv finns Skatteverkets verktyg för att hjälpa till med beräkningen.

 

När är ett Depå-konto bättre än ISK?

ISK-konto är ofta fördelaktigt för sparare, men det finns vissa situationer där det faktiskt kan vara mindre fördelaktigt. Här är några exempel på när ett ISK-konto kan innebära högre skatt än andra alternativ:

 

När statslåneräntan är hög

  • Schablonskatten på ISK beräknas baserat på statslåneräntan från november föregående år, med en extra procentenhet pålagd. Om statslåneräntan är hög, som vid en ränta på exempelvis 4 %, kan schablonskatten bli dyr. I sådana fall kan en traditionell depå, där du endast betalar skatt på vinster vid försäljning, bli mer skattefördelaktig.

 

När börsen går ner eller avkastningen är låg

  • På ISK betalar du skatt oavsett om dina investeringar gått med vinst eller förlust. Om börsen faller och du gör en förlust på dina investeringar, får du ändå betala skatt utifrån schablonintäkten. Vid låg eller negativ avkastning kan ett vanligt aktie- och fondkonto, där endast vinster beskattas, vara ett bättre val.

 

För investeringar med låg risk och låg förväntad avkastning

  • Om du placerar dina pengar i lågavkastande tillgångar, som räntefonder, kan ISK vara mindre lönsamt. Schablonskatten på ISK kan bli hög i förhållande till den låga avkastningen, vilket innebär att ett vanligt sparkonto eller en depå där endast vinster beskattas kan vara mer fördelaktigt.

 

Stora belopp som bara ligger sparade utan avkastning

  • Om du har ett större belopp på ditt ISK-konto som inte är investerat, betalar du fortfarande schablonskatt på det oavsett om pengarna växer eller inte. För dessa medel kan ett vanligt sparkonto eller en kapitalförsäkring med bättre skattemässiga villkor för oanvänt kapital vara mer lämpligt.

 

LÄS: Vad innebär det att investera

LÄS: Så enkelt investerar du med Avanza Auto: Steg för steg

 

 

Allt gott!

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Liknande nyheter