Från och med 2026 kräver EU att medlemsstaterna har en gemensam e-legitimation. För att uppfylla dessa krav planerar den svenska staten att lansera en egen e-legitimation, vilket innebär att staten blir ny BankID-konkurrent på marknaden. Detta initiativ syftar till att öka valmöjligheterna och tillgängligheten för digitala identifikationstjänster i Sverige.
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Tidigare i år beslutade EU att alla medlemsländer ska erbjuda en digital plånbok till sina medborgare. Denna plånbok, kallad EUID Wallet (EU Digital Identity Wallet), kommer att kunna hantera allt från körkort till underlag för att öppna bankkonton utomlands. Med lanseringen av den svenska statliga e-legitimationen blir staten ny BankID-konkurrent, vilket innebär att det kommer finnas flera alternativ för digital identifiering framöver.
Utvecklingen av statlig e-legitimation
Sverige har redan BankID, en etablerad aktör som ägs av flera storbanker genom Finansiell ID-Teknik BID AB. Trots detta har regeringen gett Digg, Myndigheten för digital förvaltning, i uppdrag att utveckla en statlig e-legitimation. På Diggs hemsida framhålls att e-legitimationer är en samhällskritisk infrastruktur som måste fungera kontinuerligt. Sverige är ett av få länder inom EU som saknar en statlig e-legitimation, vilket ligger till grund för beslutet att utveckla en sådan.
Enligt Lotta Hämäläinen, ansvarig på Digg, finns det idag cirka en miljon människor i Sverige som inte kan få en e-legitimation. Hämäläinen påpekar att den nuvarande dominansen av BankID innebär stora risker om tjänsten skulle sluta fungera, eftersom den används miljarder gånger varje år för både underskrifter och identifieringar.
Skillnader mellan BankID och statlig e-legitimation
Den nya statliga e-legitimationen kommer att skilja sig från BankID genom att vara en fysisk e-legitimation i form av ett plastkort, som kan läsas av trådlöst med en telefon. Anneli Hagdahl, strateg på Digg, förklarar i ett mejl till Nyheter24 att användaren alltid måste ange en PIN-kod i kombination med kortläsning, vilket ökar säkerheten och minskar risken för bedrägerier.
Den svenska statliga e-legitimationen kommer också att vara kompatibel med EU:s e-legitimation, EUID Wallet. Detta innebär att den kan användas både i Sverige och över gränserna inom EU, i olika situationer som körkortskontroller och e-tjänster.
BankID’s syn på konkurrensen
BankID ser positivt på att staten utvecklar en egen e-legitimation och ser det som ett komplement snarare än en konkurrent. Charlotte Pataky, pressansvarig på BankID, betonar att de redan samarbetar med olika statliga myndigheter för att förebygga bedrägerier och att de välkomnar statens initiativ.
Slutsats
Lanseringen av den statliga e-legitimationen syftar till att göra det möjligt för alla att ta del av en säker och tillgänglig digital identitetstjänst. Genom att erbjuda en gratis identitetsplånbok för privatpersoner hoppas staten skapa ett mer jämlikt och säkert system för digital identifiering.
Källhänvisning: Nyheter24. “Här är nya BankID-konkurrenten – då lanseras den”. Nyheter24, 2023. Länk: https://nyheter24.se/nyheter/ekonomi/privatekonomi/1292691-har-ar-nya-bankid-konkurrenten-da-lanseras-den