Höjning av studiemedel 2025 för studenter
Från 2025 sker en förändring i hur mycket studiemedel som delas ut till studenter i Sverige. Höjningen beror på att prisbasbeloppet* ökar, och det innebär att du som studerande kan räkna med att få mer pengar under din studietid. Regeringen har fastställt prisbasbeloppet till 58 800 kronor för 2025. Detta gör att en student som har fullt studiemedel (bidrag + lån) kommer att få 13 500 kronor för fyra veckors heltidsstudier.
*Prisbasbeloppet är ett belopp som justeras årligen och används som grund för att beräkna olika typer av ersättningar, bidrag och avgifter i Sverige.
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Bidrag vs lån
En av de största fördelarna med den här förändringen är att både bidragsdelen och lånedelen höjs. Bidraget ökar med 104 kronor och lånet går upp med 240 kronor per fyra veckors heltidsstudier. Studiemedlet består till ungefär 30 procent av bidrag och 70 procent av lån. Detta gör att du som student kommer att ha lite mer pengar att röra dig med under 2025.
Fribeloppet höjs också 2025
En annan viktig förändring för studiemedel 2025 är att fribeloppet, den gräns för hur mycket du kan tjäna innan ditt studiemedel minskar, också höjs. Från och med 2025 får en student som tar fullt studiemedel tjäna upp till cirka 114 000 kronor på ett halvår utan att förlora delar av sitt studiemedel. Detta betyder att du kan tjäna upp till ungefär 18 983 kronor i månaden utan att din ersättning påverkas.
Den här höjningen är positiv för alla studenter som vill kombinera studier med arbete. Samtidigt höjs även studiestartsstödet* till 11 172 kronor för fyra veckors heltidsstudier, vilket gynnar arbetslösa som vill börja plugga.
*Studiestartsstöd – Ett bidrag för arbetslösa som vill börja studera, utan att behöva ta lån. Det är avsett att hjälpa personer som varit arbetslösa länge att börja studera. Du kan inte få studiestartsstöd och studiemedel samtidigt.
Nya belopp och vad du behöver veta
Alla som har beslut om studiemedel för 2025 kommer automatiskt få de nya beloppen utbetalda, så du behöver inte göra något själv. Det är viktigt att komma ihåg att denna förändring bara gäller för högre studier och inte påverkar gymnasiestudier.