Vilka olika elhandelsavtal finns: Nya och gamla

sep 27, 2024

Vilka olika elhandelsavtal finns

Att förstå vilka olika elhandelsavtal som finns kan vara nyckeln till att spara pengar på elräkningen och minska din miljöpåverkan. Elmarknaden erbjuder flera typer av avtal, och det är viktigt att välja rätt beroende på ditt hushålls förbrukningsmönster och ekonomi.

LÄS: Vad är elnätsavtal och elhandelsavtal: Det här måste du veta

 

Vad är aktivt och anvisat elavtal?

Vad är aktivt och anvisat elavtal?

När du flyttar till en ny bostad och ska börja använda el är det viktigt att förstå skillnaden mellan aktivt och anvisat elavtal. Båda typerna av elavtal kan påverka din elräkning avsevärt.

Anvisat elavtal – det automatiska, dyrare alternativet

Om du inte själv väljer ett elavtal får du automatiskt ett anvisat elavtal. Detta innebär att elnätsbolaget tilldelar dig ett elavtal från en leverantör. Anvisade elavtal har ofta högre priser eftersom de är en tillfällig lösning för att du snabbt ska få el, utan att själv behöva göra ett aktivt val. Även om det anvisade avtalet ser ut som en bekväm lösning initialt, kan det leda till onödigt höga kostnader på lång sikt. Det är därför alltid en bra idé att byta till ett aktivt elavtal så fort som möjligt efter flytten.

Aktivt elavtal – kontroll över ditt elpris

Ett aktivt elavtal innebär att du själv har valt elhandelsavtal och leverantör. När du tex flyttar till en ny bostad är det alltid smart att teckna ett aktivt elavtal så snart som möjligt. På så sätt kan du undvika att bli tilldelad ett anvisat elavtal, som ju är dyrare.

 

Rörligt elpris – chans till låga priser, men med risk

Rörligt elpris – chans till låga priser, men med risk

Det vanligaste rörliga elhandelsavtalet är att du månadsvis betalar olika pris på din förbrukade el. Du betalar då månadsmedelvärdet och du faktureras därför i efterhand när det är klart vad det genomsnittliga priset för elen var den aktuella månaden. Det finns också ett rörligt elprisavtal som innebär att ditt elpris kan variera varje timme. Detta pris sätts utifrån elbörsen Nord Pool Spot* och kan bli mycket fördelaktigt när priserna är låga. Dock bör du vara medveten om att det också kan stiga snabbt vid hög efterfrågan eller om produktionen är låg, vilket kan göra elräkningen mer oförutsägbar.
Vill du ta chansen och dra nytta av de tillfälligt låga elpriserna? Ett rörligt elprisavtal kan vara rätt för dig!

*Elbörsen Nord Pool Spot – En marknadsplats för elhandelsleverantörerna där el köps och säljs, som påverkar elpriserna.

 

Fast elpris – säkerhet och förutsägbarhet

Fast elpris – säkerhet och förutsägbarhet

Ett fast elprisavtal är motsatsen till ett rörligt avtal. Här låser du elpriset under en specifik period, vanligtvis mellan ett och tre år. Det här alternativet passar dig som vill ha kontroll över elräkningen och slippa oroa dig för höga prisökningar. Om du föredrar trygghet och budgetstabilitet kan ett fast elpris vara ett smart val.

 

Mixavtal – en balans mellan trygghet och flexibilitet

Om du är osäker på om du ska välja rörligt eller fast elpris kan ett mixavtal vara ett bra alternativ. Här kombineras det bästa av två världar: en del av ditt elavtal är bundet till ett fast pris, medan den andra delen följer marknadspriserna. Det ger dig en balans mellan prisstabilitet och chansen att dra nytta av perioder med låga elpriser. Letar du efter en mellanväg? Ett mixavtal kan ge dig både säkerhet och flexibilitet.

 

Grön el – för den miljömedvetna

Grön el – för den miljömedvetna

Många elbolag erbjuder idag avtal där all eller en del av elen kommer från förnybara energikällor, såsom vind-, sol- och vattenkraft. Detta kallas grön el och är ett populärt val för dem som vill minska sitt koldioxidavtryck och bidra till en hållbar framtid. Priset kan vara något högre, men det kan kännas bra att veta att din el är miljövänlig. Vill du göra en skillnad för miljön? Välj ett elavtal som enbart använder grön el!

 

Att jämföra olika elhandelsavtal

Att regelbundet jämföra olika elhandelsavtal kan hjälpa dig att hitta det avtal som passar bäst för ditt hushåll. Ditt val kan ha stor påverkan på både din ekonomi och miljön. Det gäller att tänka på dina behov och förbrukningsmönster när du väljer ett avtal som känns rätt för dig.

 

Tips!

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

Liknande nyheter